Akıllı Ev Sistemleri

Akıllı Ev Sistemleri_ Akıllı yuva

Akıllı Ev Sistemleri, IoT (Internet of Things) Nesnelerin interneti, teknolojisinde yerini almış ve akıllı evler, giyilebilir teknolojiler ve modern bağlantılı arabalar da dahil olmak üzere bütün modern icatların çoğunu çoktan geride bırakmıştır. Çok yeni bir sistem olmasa da her geçen gün daha fazla piyasaya çıkması ile akıllı ev sistemlerine yönelen ilgi arttı ve hala da artmakta.

Bugünlerde evler daha da akıllı ve zaman geçtikçe daha da akıllı hale geliyorlar. Sesli asistanlarda ve kapı zilinizden termostatınıza veya fıskiye sistemlerinize kadar hemen her şeyi kontrol etme ihtimalinde sevilmeyecek herhangi bir şey olabilir mi? Güvenlik sisteminizi yönetmek, dışarıdayken evinizde bulunan herhangi bir cihazı açıp/kapatmak ve hatta tatildeyken evinizi nasıl bıraktığınızı, bir şeyi açık unutup unutmadığınızı kontrol etmek için tamamen otomatik olan bu sistemleri kullanabilirsiniz.

Akıllı ev, “kelimenin tam anlamıyla tüm dünyanın dört gözle yolunu gözlediği şeydir”.

Akıllı ev sistemleri ne demektir?

Akıllı bir ev için ihtiyacınız olan tek şey belirli bir teknolojinin evinize kurulumu, akıllı bir cihaz ve internet bağlantısıdır. Tüm alanınızı bu sisteme entegre edebilir ve gelişmiş yönlendiriciler ve kablosuz wireless bağlantısı sayesinde bunu her zamankinden daha hızlı, daha ucuz ve daha etkili bir şekilde yapabilirsiniz.

Fibaro Apple HomeKit Uyumlu Cihazlar Serisi

İngiltere’de öğrencilerinin etkili şekilde özgeçmiş yazmalarına bilgileriyle yardımcı da olan mühendis Esther Colmenero’ya göre akıllı ev “Kelimenin tam anlamıyla tüm dünyanın dört gözle yolunu gözlediği şeydir.” Bu kavram insanların günlük hayatlarında kullandıkları teknolojiyi esnek ve güvenli bir şekilde kullanmalarına, çeşitli cihazlara kolaylıkla bağlanmalarına, kontrol etmelerine ve izlemelerine olanak veren teknoloji odaklı bir ağ kullanılan bir evi tanımlar.

Akıllı ev normal bir evin çok ötesindedir. Örneğin, birçok şirket ofislerindeki çalışmaları hızlandırmak ve kontrol etmek için sayısız araç kullanmaktadır. Yöneticiler, ekiplerindeki işçilerin çalışmalarını ve gelişmelerini kontrol etmek amacıyla onların bilgisayarlarına erişebilir, sisteme eklenmeden önce tamamlanan işlerin son kontrollerini yapabilir, işyerinin sıcaklığından güvenlik sistemlerinin çalışmasına kadar her şeyi kontrol edebilirler.

Akıllı Ev Nedir? Bir Ev Nasıl Akıllandırılır?

Neden Bir Akıllı eve ihtiyacınız var?

Akıllı ev teknolojilerinin avantajlarına geçmeden önce, o en vurucu soruya cevap verelim;

-Akıllı ev sizin için ne yapabilir?

Birçok kişi evde neler olup bittiğini kontrol edebilmek, dikkatsizlik kaynaklı kazaları önlemek ve hatta dışarıdan eve döndüklerinde evlerini keyiflerine uygun bir şekilde hazırlayabilmek için bu teknolojiyi satın almayı tercih eder.

Bir tatilde olduğunuzu ve buz gibi bir eve geri dönmeniz gerektiğini düşünün. Artık evinizi ısıtması için bir komşunuzdan yardım istemenize gerek yok. Akıllı ev sistemleri ile, yoldayken veya eve gitmeden birkaç gün önce dahi bunu uzaktan kolay bir şekilde ayarlayabilirsiniz.

Ya da evcil bir hayvanınız var ve onun durumunu görmek istiyorsanız, sisteminize basit bir ev kamerası ekleyerek onu istediğiniz zaman kontrol edebilir ve iyi olduğundan emin olabilirsiniz. Aynı durum siz işyerinizdeyken evinizde yalnız kalması gereken çocuklar veya yaşlılar için de geçerlidir.

Ve evden çıkmadan önce kaloriferi, fırını veya herhangi bir cihazı kapattığınızdan emin olamadığınız stresli durumları da unutmayalım. Bu sıkıcı durum özellikle acelemizin olduğu zamanlarda hepimizin başına gelebilir.

Bir müşterimiz “Bir defasında eşyalarımızı toplayıp tatil için uçağımıza yetişmeye çalışıyorduk. Çocuklarımız için fırında bir şeyler pişirmiştim ve havalimanına gittiğimizde kocam bana fırını kapatıp kapatmadığımı sordu. Donup kaldım. Kapatıp kapatmadığımdan emin değildim. Bu yüzden kontrol etmek için eve dönmek zorunda kaldık ve doğal olarak uçağımızı da kaçırdık” demişti. Uzmanlar bu gibi durumların tatilinizi mahvedebileceğini, olması gerekenden daha erken geri dönmenize sebep olabileceğini veya ofisteyken tüm gün boyunca endişelenmenize sebep olabileceğini söylüyorlar. Akıllı bir ev ile bu tarz kriz durumlarını kolayca yönetebilir ve yerinizden kıpırdamanıza ihtiyaç olmaksızın evinizde bulunan her şeyi kolayca açıp/kapatabilirsiniz.

Şu anda pek çok seçenek var, evinizde bulunan hemen hemen her şeyi otomatik hale getirebilir, birlikte çalışmaları için cihazları birbirlerine bağlayabilirsiniz. Örneğin, duman ve doğalgaz dedektörlerinize herhangi bir gaz kaçağı ya da yangın olması halinde termostatınızın kapatılması mesajını otomatik olarak göndermelerini sağlayabilirsiniz. Ayrıca aracınızın kapısını kilitlemek, ev ışıklarını kısıp/artırmak veya evdeki sıcaklığı ayarlamak için Alexa, Philips Hue veya Nest gibi teknolojileri de kullanabilirsiniz.

Akıllı Evin Artıları

Evinizi akıllı bir eve dönüştürmenin artıları nelerdir?

Kolaylık

Bu oldukça açık değil mi? Akıllı ev teknolojisi, kullanıcı için hayatı kolaylaştırmak amacıyla icat edilmiştir. Kolaylık bu tür cihazların çoğunun ilk çıkış noktasıdır ve insanların bu sistemlere para harcamalarının en büyük nedenlerinden biridir. Yataktan çıkmak, ayağa kalkmak veya eve geri dönmek zorunda kalmadan bir şeyleri ayarlayabilir, kapatabilir ve açabilirsiniz. Ayrıca, hiçbir şey hakkında endişelenmeden bu isteklerin süreçlerini de planlayabilirsiniz.

Bu bizleri, uyanmadan önce kaloriferleri açmak veya yattıktan sonra ışıkları kapatmak gibi küçük ama gerçekten çok önemli zorluklardan kurtarır. Sistem kahvenizi hazırlayabilir ve onu almanız için mutfağa yalnızca bir defa gitmenizi sağlayabilir. Ya da kahve makinenizi açık unuttuysanız ve işe gittiyseniz otomatik olarak kapatabilir.

Enerji Verimliliği

Ev otomasyon sistemleri, enerji verimliliğinin sağlanması konusunda da kendini kanıtlamıştır. Bunları günün saatlerine veya haftanının günlerine göre sıcaklığı kontrol etmek veya önceden programlamak için kullanabilirsiniz. Canınız bir şeyi değiştirmek isterse ayarlayabilir ve evinizin dışındayken kontrol de edebilirsiniz.

Güvenlik ve Koruma

Evinizin ve içindeki insanların güvende olduğunu bilmek muhtemelen ilk önceliğinizdir. Eşyalarınızı ve ailenizi hırsızlardan ve kazalardan korumak için akıllı ev teknolojisini kullanabilirsiniz. Bir güvenlik kamerası ile, uzak olsanız bile evinize kimin girip/çıktığını kontrol edebilir, çocuklarınızı veya evinizdeki yaşlıları ve evcil hayvanınızı rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

Bir cevap yazın