Bölüm 1: IFTTT ile Philips Hue Işıklarının Açılması
IFTTT(If this than that) birçok servisle(Google, Instagram, Twitter vs) ve akıllı ev cihazları ile entegre olmanızı sağlayan ücretsiz web-tabanlı bir servistir. Bu yazımızda IFTTT sayesinde Home Center Lite ve Philips Hue entegrasyonunun nasıl yapıldığını anlatacağız.
İlk olarak eğer halihazırda üyeliğimiz yoksa IFTTT.com sitesine üye olmamız gerekiyor.
Üye olduktan sonra giriş yapınız ve aşağıdaki linke tıklayınız:
https://ifttt.com/maker_webhooks
Sayfanın sağ üst köşesindeki Settings bölümüne giriniz:
Açılan sayfada URL bölümünde aşağıda kırmızı çerçeve içinde IFTTT güvenlik anahtar değerinizi göreceksiniz. Bu anahtar değerini Fibaro Virtual Device(Sanal Aygıt) içinde kullanacağız.
Dikkat!: Bu anahtar değerini kimseyle paylaşmayınız.
Anahtar değerini not ettikten sonra sıra IFTTT ile Philips Hue ışıklarını açma ve kapatma aksiyonlarını tanımlamaya geldi. Philips Hue üzerinde gerçekleştireceğimiz her eylem(açma, kapatma, renk döngüsü vs) için birer Applet tanımlamamız gerekiyor. Applet tanımlamak için aşağıdaki bilgileri takip ediniz.
IFTTT sayfasında üst menüdeki My Applets likine basıyoruz ve açılan sayfada aşağıda kırmızı ile belirtilen New Applet butonuna basıyoruz.
New Applet butonuna basınca aşağıdaki ekrandan + this yazısına tıklıyoruz.
Açılan Servis seçimi sayfasında arama alanına aşağıdaki gibi maker webhooks yazıyoruz ve gelen seçenekten Maker Webhooks servisini seçerek bir sonraki ekrana geçiyoruz.
Açılan sayfada tetikleyici(trigger) fonksiyonu olarak aşağıda kırmızı ile belirtilen Receive a web request seçilir.
Sonraki sayfada Event Name(Olay Adı) giriyoruz. Amacımız salondaki Philips Hue ışıklarını açmak olduğundan Event Name olarak salon_isik_ac yazabiliriz. (Bu olay adını yazının diğer bölümlerinde kullanacağımız için değiştirmemenizi öneriririz. Daha sonra kendi tanımlayacağınız Applet’lerde dilediğiniz olay adını kullanabilirsiniz.)
Tetikleyici olay belirlendikten sonra hangi aksiyonun gerçekleşeceğini girmemiz için açılan sayfada + that linkine tıklıyoruz.
Açılan sayfada arama alanına philips hue yazıyoruz ve gelen seçenekten Philips Hue butonuna basıyoruz.
Sonraki sayfada Philips Hue sistemimize bağlantı onayı vermek için Connect butonuna basıyoruz.
Açılan popup sayfada Philips Hue bağlantı bilgilerimizi giriyoruz. Cep telefonuna kurduğumuz Philips Hue uygulamasına girdiğimiz bilgilerle aynıdır.
Philips Hue bağlantı bilgileri girildikten sonra aşağıdaki aksiyon seçimi sayfasına yönlendiriliyoruz. Bu senaryodaki amacımız ışıkları açmak olduğundan Turn On Lights seçeneğini seçiyoruz.(Işıkları açma/kapama gibi temel fonksiyonları yaptıktan sonra bu sayfadaki onlarca seçeneği benzer şekilde kullanabilirsiniz.)
Işıkları açma aksiyonu seçildikten sonra Philips Hue sistemimizde tanımlı olan odalar ve ışıklar ayrı ayrı listeleniyor. Bu senaryoda salon ışıklarını açacağımız için listeden salon ışıklarını seçip Create Action butonuna basıyoruz.
Açılan son sayfada aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü görmeniz gerekiyor. Herşey uygunsa Finish butonuna basarak IFTTT bölümünü tamamlayabilirsiniz.
IFTTT Applet’inizi test etmek için aşağıdaki URL ‘den faydalanabilirsiniz. Sadece URL’in sonundaki anahtar değerini yukarıda anlattığımız şekilde aldığınız size özel anahtar değeri ile değiştirin.
https://maker.ifttt.com/trigger/salon_isik_ac/with/key/ouMZPfpUMMDsxGEBi23RwiPgt2jedQ7W_o4b2CKL6Eh
İlerlemeden önce yukardaki URL’i tarayıcınızda çalıştırdığınızda ışıklarınızın yandığından emin olun.
Bölüm 2: Fibaro Home Center Lite ile Sanal Aygıt(Virtual Device) Tanımlama
Philips Hue ışıklarımızı Fibaro Home Center Lite senaryolarında kullanabilmemiz için bir Sanal Aygıt(Virtual Device) tanımlamamız gerekiyor. Bunun için Fibaro yönetim ekranında üst menüden Devices(Aygıtlar) seçilir.
Devices(Aygıtlar) ekranında Add or remove device butonuna basarak Sanal Aygıt oluşturma ekranına geçilir.
Açılan ekranda Virtual Device bölümünde Add butonuna basılarak sanal aygıt oluşturma ekranına girilir.
Sanal Aygıt tanımlama ekranında General sekmesinde Ad, IP Adres ve Port bilgisi girmemiz gerekiyor. Bu bilgileri aşağıdaki gibi dolduralım.
Name: IFTTT_PhilipsHue
IP Address: maker.ifttt.com
TCP Port: 80
Aynı ekranda General sekmesinin yanındaki Advanced sekmesine tıklayarak gelişmiş ayarlara giriyoruz.
Gelişmiş ayarlarda sanal aygıtımıza ekleyeceğimiz buton setini seçiyoruz. Bu örnekte kullanacağımız Salon Işık Aç butonunu eklemek için aşağıdaki buton setini seçelim.
Buton setini seçip Add Set butonuna bastıktan sonra Salon Işık Aç butonu için aşağıdaki gibi bir konfigurasyon alanı açılıyor. Buraya aşağıdaki bilgileri girelim. İstek alanına koyu renkte işaretli kısma birinci bölümde oluşturduğunuz URL ‘i yapıştırın. Onun dışında başka birşey değiştirmeyin. Fazladan boşluk koymayın.
Label: Salon Işık Aç
ID: SalonIsikAcBtn
Istek alanı:
GET https://maker.ifttt.com/trigger/salon_isik_ac/with/key/ouMZPfpUMMDsxGEBi23RwiPgt2jedQ7W_o4b2CKL6Eh HTTP/1.10x0D0x0AHost: maker.ifttt.com0x0D0x0A0x0D0x0A |
Bu bilgiler girildikten sonra kaydet butonuna basarak Sanal Aygıt’ı kaydedin ve yeni oluşturduğunuz butona basarak kontrol ediniz.
Işıkları kapatmak için de benzer yolları izleyiniz. IFTTT sayfasında Philips Hue ile kullanabileceğiniz onlarca Applet bulunuyor. Bunların hepsini Fibaro sisteminizle entegre edebilirsiniz.
Sanal aygıtınızı blok senaryolarda kullanmak için senaryonun Then‘den sonraki kısmında + butonuna basarak çıkan menüden Virtual Devices altından IFTTT_PhilipsHue sanal aygıtını seçin. Buton olarak aşağıdaki gibi SalonIsikAcBtn seçerseniz senaryonuz çalıştığında ışıklarınız otomatik açılacaktır.