Fibaro Akıllı Ev veya Ofis sisteminizi kurdunuz. Odalarınızı ve akıllı cihazlarınızı tanımladınız. Artık heryerden cep telefonunuzla evinizi kontrol edebiliyorsunuz! Heyecan verici değil mi?
Fakat daha fazlasını da yapabilirsiniz. Akıllı evinizi veya ofisinizi daha da akıllı hale getirecek senaryolar tanımlayabilirsiniz. Örneğin, camınıza taktığınız Fibaro Kapı/Pencere Sensörü ile tanımlayacağınız bir senaryo ile camınız açıldığında termostatı veya klimanızı kapatmanızı böylece enerji tasarrufu yapmanızı sağlayan senaryolar yazabilirsiniz.
Bu yazıda size Fibaro Home Center Lite veya Fibaro Home Center 2 ile basit bir senaryonun nasıl tanımlanacağını adım adım anlatacağız. Senaryomuz şu şekilde:
“Antredeki hareket sensörü hareket algıladığında otomatik olarak ışıklar yanacak ve cep telefonumuza antrede hareket algılandığına dair mesaj gelecek.”
Senaryoyu tanımlayabilmek için hareket sensörünüzün ve dimmer/röle modüllerinizin takılı olduğunu ve Fibaro Home Center’a tanıtıldığını varsayıyoruz.
BİLDİRİM MESAJININ TANIMLANMASI
Öncelikle antrede hareket algılandığında gönderilecek cep mesajını tanımlamamız gerekiyor. Bunun için Home Center ana ekranından Panels -> Notifications Panel bölümüne girip yandaki resimdeki gibi bildirim mesajımızı tanımlıyoruz ve kaydet butonuna basıyoruz.
Kaydettikten sonra mesajınızın sol üst tarafta eklendiğinden emin olunuz.
SENARYONUN TANIMLANMASI
Senaryonun tanımlanması için Home Center ana ekranındaki Scenes bölümüne girmeniz gerekiyor. Fibaro Home Center kontrolörünüzün modeline göre senaryo tanımlama opsiyonları değişmektedir. Fibaro Home Center Lite ile Magic Scenes ve Block Scenes seçeneklerini kullanabilirsiniz. Magic Scenes, bir sihirbaz eşliğinde adım adım senaryo tanımlanmasına olanak sağlamaktadır. Block scenes ile lego blokları gibi bloklarla if-then şeklinde senaryo tanımlamak mümkündür. Home Center 2 ‘de karmaşık senaryolar tanımlamanızı sağlayan LUA Scenes opsiyonu da bulunmaktadır ve bu senaryoları geliştirmek için LUA programlama dilini bilmeniz gerekmektedir. (LUA senaryo ihtiyaçlarınınz için destek isterseniz bize ulaşabilirsiniz.)
Home Center Scenes bölümünde sol üstteki Add New Scene butonuna basınız. Açılan ekranda Block Scenes bölümündeki Add butonuna basınız.
Açılan senaryo tanımlama sayfasında General ve Advanced olmak üzere iki sekme bulunmaktadır. General bölümünde senaryonun adı, hangi odada bulunacağı, otomatik mi manuel mi başlatılacağı gibi genel bilgiler bulunmaktadır. General bölümünü aşağıdaki gibi doldurabilirsiniz.
Advanced sekmesinde ise senaryonun gerçekleşme koşullarını ve bu koşullar sağlandığında ne gibi aksiyonlar alınacağını tanımlıyoruz. Senaryomuzu tekrar hatırlayıp hazırlamaya başlayalım:
“Antredeki hareket sensörü hareket algıladığında otomatik olarak ışıklar yanacak ve cep telefonumuza antrede hareket algılandığına dair mesaj gelecek.”
Öncelikle senaryo koşulu olarak hareket sensörümüzün hareket algılamasını tanımlayalım. Bunun için yeni senaryo ekranında aşağıdaki gibi + butonuna basarak aşağıdaki gibi hareket sensörünü seçelim.
Hareket sensörünü seçtikten sonra eklenen bloklarda hareket sensörünün tetiklendiğini gösteren Breached seçeneği seçilir. Breached seçeneğinin yanındaki sayısal kutucuk hareket algılama eyleminin kaç saniye boyunca gerçekleşmesi durumunda senaryonun çalışacağını gösterir. Yani bu kutuya 10 yazdığınızda hareket algılama 10 saniye veya daha uzun sürerse senaryonun çalışacağını gösterir.
Başka bir senaryo koşulu girmeyeceğimiz için alttaki kutucuktan aşağıdaki gibi Then seçeneğini seçiyoruz.
Senaryo aksiyonları olarak antredeki led lambasının yanmasını ve cep telefonumuza mesaj gelmesini sağlayacağız.
Öncelikle Then kutucuğunun altındaki + butonuna basarak antredeki led lambayı ekliyoruz.
Led Lambayı senaryo tanımlama ekranına ekledikten sonra Turn On seçeneği ile açılacağını belirtiyoruz. Turn On ifadesinin yanındaki süre kutucuğu aksiyonun ne kadar süre sonra gerçekleşeceğini gösteriyor. Buraya 10 yazarsanız led lamba hareket algılandıktan 10 saniye sonra yanar.
Senaryoya aksiyon olarak bir de cep telefonu mesajı eklediğimiz için Led Lamba bloğunun yanındaki + butonuna basıp AND seçeneğini seçelim.
Son olarak led lamba bloğunun altındaki + butonuna basarak aşağıdaki gibi Notifications-> Push ile cep uygulaması mesajı gönderileceğini belirtiyoruz.
Son durumda senaryomuz aşağıdaki gibi görünecektir. Save butonuna basarak senaryomuzu kaydedelim ve senaryolar sayfasında Run butonuna basarak test edelim.
Senaryonuz düzgün çalışırsa cep telefonunuza aşağıdaki gibi bir mesaj gelecek ve antredeki led lambanız yanacaktır.
Sonraki yazılarımızda daha karmaşık senaryolar üzerinde duracağız. Burada öğrendiklerinizle kendi senaryolarınızı tanımlayabilirsiniz.
Sorularınız veya önerileriniz olursa yorum yazmayı unutmayın.